Thursday 19 September 2013

Teaching phrases and expressions: Tamás Lőrincz on OUP ELT Global Blog

I came across this article on OUP's blog today and I just found it too good not to share here: Tamás Lőrincz on OUP's ELT blog. Enjoy!

Monday 9 September 2013

Nyelvparádé 2013: Egy mindenkiért, mindenki egyért

A 2013-as Nyelvparádén a pozitív csoportdinamika kialakításáról és fenntartásáról tartottam foglalkozást - a más nyelveket tanítókra figyelemmel kivételesen magyar nyelven. Áttekintettük a csoportdinamika négy főbb fázisát, és megismerkedtünk néhány olyan gyakorlattal és technikával, amelyek ezzel kapcsolatban segíthetik munkánkat az osztályban.
Egy-egy közösség sikereinek kulcsa az ezeket alkotó egyéniségek közti ko-operatív viszonyok kialakulása, és az egyének egymásért tenni akaró és tenni tudó közösséggé formálása. Azzal a ténnyel már minden nyelvtanár szembesülhetett pályája során, hogy míg egyes tanulócsoportokban működnek a bevált technikák és ezt az elért eredmények is igazolják, más csoportokban ez mégsem így van - és néha magunk sem tudjuk, miért nem. A pedagógus szerepe szüntelen egyensúlyozás a versengés és együttműködés, az egyénekre figyelés és a csoport minden tagjának mozgósítása, bevonása között. Hogyan találjuk meg tehát a helyes egyensúlyt? Erről a témáról még írni fogok a blogban, addig is az alábbi linkről letölhető a foglalkozás anyaga PDF formátumban: https://app.box.com/s/ovtc7w0yufgg2vm66xxl.
Ajánlom továbbá a blogon már szereplő, hasonló témájú angol nyelvű cikkeket is.

Tuesday 3 September 2013

Back to school: Your first class with a new group

September is here - many of us are returning to school, with anticipation mixed with dread about the groups we are going to teach. Some of us will be starting the long journey of language learning with a new group of students. Macmillan's Onestopenglish offers a very helpful article by Melissa Martin on Approaching a first class with a new group | Onestopenglish.
Incidentially, building and maintaining cohesive and supportive group dynamics in our English classes will also be the subject of my talk at this weekend's Nyelvparádé language learning fair in Budapest, Hungary (6-8 September 2013, Millenáris B épület - with my own talk scheduled for the Friday afternoon), so those teachers wishing to attend will find Melissa Martin's article an excellent primer for it. I will be posting again on the subject after the event.